Stäng
Kundtjänst:08-31 15 40,info@ullmansmattor.se Öppettider: Vardagar 10-18Klicka för helger  Butik på S:t Eriksgatan 77 i Stockholm
Språk: På Svenska In English
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms

Skötselråd av mattor

 

Se till att du har fläckborttagningsmedel för din matta hemma. Ju snabbare du behandlar din fläck desto större chans att fläcken försvinner. Det finns specialtillverkade fläckborttagningsmedel för mattor, bl a James Fläckbortagning

james

Andra rengöringsmedel finns också att köpa hos Ullmans Mattor, läs mer här https://www.ullmansmattor.se/sv/articles/335/rengoringsmedel-till-mattor

 

Som alltid med fläckborttagningsmedel så bör du först testa det på en liten dold yta av matten för att försäkra dig om att den inte bleks eller förstörs av medlet. Se även alltid till att följa instruktionerna på förpackningen.

 

Tänk på att vissa mattor, till exempel mattor gjorda av silke är ömtåligare än t.ex. en trasmatta. Det är bättre att lämna in ömtåliga och delikata mattor till ett tvätteri. Ring oss på Ullmans Mattor så får du tips på bra tvätterier.

 

Om du har tillgång till en mattvätt eller grovtvätt så kan det vara bra att veta att mattor absolut inte ska centrifugeras eller torktumlas. Kemtvätt är inte heller något som rekommenderas för mattrengöring.

 

Bra att veta

En mattas livslängd beror mycket på den skötsel man ägnar sin matta. En rätt skött matta kommer att ge dig glädje i många år. Vrid mattan då och då, så att den slits jämnt över hela ytan.

 

Använd mattunderlägg för att minska slitaget. Mattunderlägget är dessutom ett bra halkskydd för alla mattor.

 

Bli inte orolig om din ullmatta luggar av sig mycket i början. När mattan är ny kan det förekomma en del överskottsull som sakta lösgörs. Det är små ullfibrer från klippningen som trängt ner i luggen och kommer upp till ytan.

 

Mattrengöring/Fläckborttagning/Skötsel

 

En ullmatta behöver mycket lite tillsyn. Allt som egentligen behövs för att den ska hålla sig snygg genom åren är att man följer några grundregler. Dammsug regelbundet. Minst en gång i veckan och helst oftare på ställen som slits mycket. Använd alltid planmunstycket när du dammsuger. För knutna mattor, avsluta alltid med att dammsuga i luggens riktning. Ta bort fläckar omedelbart. Tvätta ca en gång vartannat år. Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri.

 

Viskosmattor är som namnet antyder tillverkat av viskos som är en träfiberprodukt. Viskosmattor är känsliga för vatten varför materialet Tencel har blivit allt vanligare. Tencel är också träbaserat, har samma egenskaper vad gäller lyster etc men är inte alls så känslig för ett utslaget glas vatten som viskos är. Om du väljer att köpa en viskosmatta rekommenderar vi att du också köper Guardians textilimpregnering.

 

Impreg

 

Vävda mattor Fackmässig plantvätt eller tvättas i kallt vatten med såpa. Skura med mjuk panelborste på båda sidorna och skölj därefter väl. Om du ska hänga upp din matta för tork, häng långsidan över en kraftig käpp eller dylikt så att vattnet kan rinna av. Den gamla metoden att tvätta mattan på bryggan är fortfarande den enklaste och bästa. Men du kan naturligtvis använda altanen eller källargolvet. Mattan kan bli något bubblig vilket dock försvinner efter någon tid. Tuftade mattor bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för plantvätt med skum. Kemtvätt förstör mattan! Knutna mattor bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för plan vattentvätt.

 

En matta behöver bara tvättas vartannat år, men det hindrar inte mattan från att få fläckar emellan tvättar. Som med alla fläckar så är det bäst att behandla dem direkt. Ju snabbare du behandlar en fläck, desto lättare att få bort den.

 

Olika typer av fläckar ska behandlas på olika sätt. Det finns dock några generella riktlinjer: fläckar som uppstått från till exempel choklad, blod, mejeriprodukter och alkohol bör först sugas upp med hushållspapper eller en ren trasa. Därefter tar du en fuktad trasa och blöter fläcken med lite svagt ljummet vatten, eller kallt om du har att göra med en blodfläck Har du fått stearin eller tuggummi på mattan så kan du börja med att kyla ner fläcken med is. Lägg isen i en plastpåse och försök se till så att stearinet/tuggummit fryser helt. Hacka sedan sönder stearinet/tuggummit och lyft upp bitarna, och avsluta med att dammsuga upp eventuella rester.

 

Tvätta heltäckningsmatta

 

Som med alla mattor så bör man dammsuga en heltäckningsmatta regelbundet, åtminstone en gång i veckan. Fläckar som uppstår kan punktbehandlas och bör tas bort direkt.

 

Men hur gör man för att hålla heltäckningsmattor rena? Mattan som det gås ofta och mycket över bör tvättas varje år. Det bästa är att hyra en maskin hos ett tvätteri eller färghandel och följa instruktionerna som kommer med. Du kan också boka att en firma för att tvätta heltäckningsmattan åt dig.

Rädda din matta innan det är försent

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till Ullmans Mattors nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad med inspiration, nyheter och exklusiva erbjudanden

Din kundvagn (0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Frakt 75 sek Öppet köp i 30 dagar Fri retur 100% nöjd kundgaranti