Kundtjänst:08-31 15 40,info@ullmansmattor.se Öppettider: Vardagar 10-18Klicka för helger  Butik på S:t Eriksgatan 77 i Stockholm
Språk: På Svenska In English
Visa priser: Exkl. moms | Inkl. moms

SKÖTSELRÅD FÖR MATTOR

En guide till mattvätt

Se till att du har fläckborttagningsmedel för din matta hemma. Ju snabbare du behandlar din fläck desto större chans att fläcken försvinner. Det finns specialtillverkade fläckborttagningsmedel för mattor, bl a James Fläckbortagning

James

Andra rengöringsmedel finns också att köpa hos Ullmans Mattor, läs mer här  Rengöringsmedel till mattor

Som alltid med fläckborttagningsmedel så bör du först testa det på en liten dold yta av matten för att försäkra dig om att den inte bleks eller förstörs av medlet. Se även alltid till att följa instruktionerna på förpackningen.

Tänk på att vissa mattor, till exempel mattor gjorda av silke är ömtåligare än t.ex. en trasmatta. Det är bättre att lämna in ömtåliga och delikata mattor till ett tvätteri. Ring oss på Ullmans Mattor så får du tips på bra tvätterier.

Bra att veta

En mattas livslängd beror mycket på den skötsel man ägnar sin matta. En rätt skött matta kommer att ge dig glädje i många år. Vrid mattan då och då, så att den slits jämnt över hela ytan.

Använd mattunderlägg för att minska slitaget. Mattunderlägget är dessutom ett bra halkskydd för alla mattor.

Bli inte orolig om din ullmatta luggar av sig mycket i början. När mattan är ny kan det förekomma en del överskottsull som sakta lösgörs. Det är små ullfibrer från klippningen som trängt ner i luggen och kommer upp till ytan.

Skötselråd för olika typer av mattor 

VÄVDA ULLMATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

Regelbunden skötsel gör att din matta håller längre. En ljus matta är synligt mer känslig än en mörk och mönstrad matta.

Piska inte din matta, det kan leda till bristningar i varpen och kantsömmen skadas. Dammsug och vädra din matta istället. När du dammsuger använd plant munstycke, ej borste. Bli inte orolig om din ullmatta luggar av sig i början. Det är överskottsull från tillverkningen som försvinner med tiden.

Vi rekommenderar också att du använder ett mattunderlägg. Den hjälper din matta att ligga stadigt på golvet. Rotera mattan för att få ett jämnare slitage på din matta.

TA BORT FLÄCKAR

Om du får en fläck på din matta försök att få bort den så fort som möjligt. Börja med lite ljummet vatten på en trasa eller svamp. Fukta fläcken och bearbeta den med trasan, gör om proceduren. Och torka tort med torr trasa. Var försiktigt så mattan inte blir för blöt, då kan mattan krympa eller förlora formen.

Gnugga inte på fläcken då riskerar du att fläcken blir större.

TVÄTTA HOS FACKMAN

Behöver du tvätta din matta rekommenderar vi dig att du vänder dig till en professionell matt-tvätt. En vävd ullmatta får ej kemtvättas eller maskintvättas. Kontakta oss på Ullmans Mattor 08-311540 för tips på bra matt-tvätterier. 

HANDKNUTNA ULLMATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

Dammsug din handknutna matta en gång i veckan. Sand och grus utsätter en knuten matta för onödigt slitage. Dammsug därför både ovanpå och under din matta, speciellt om den ligger i anslutning till en entré.

Använd gärna ett mattunderlägg till din handknutna matta, det minskar slitage på mattan.

Dammsug alltid din handknutna matta i luggens riktning, för minsta möjliga slitage. Använd det plana munstycket utan borste när du dammsuger. Bli inte orolig om din handknutna matta luddar av sig i början. Det är överskottsull från tillverkningen som försvinner med tiden

Piska inte din matta, det kan leda till bristningar i varpen och du kan skada knutarna. Vädra gärna din matta istället.

Rotera mattan för att få ett jämnare slitage på din matta.

TA BORT FLÄCKAR

Om du får en fläck på din matta försök att få bort den så fort som möjligt. Börja med lite ljummet vatten på en trasa eller svamp. Fukta fläcken och bearbeta den med trasan, gör om proceduren. Och torka tort med torr trasa. Var försiktigt så mattan inte blir för blöt, då kan mattan krympa eller förlora formen.

Gnugga inte på fläcken då riskerar du att fläcken blir större.

Vid en svårare fläck rekommenderar vi James Fläckborttagning. Pröva alltid fläckborttagning på en undanskymd del av mattan för att se att mattan tål medlet.

TVÄTTA HOS FACKMAN

Behöver du tvätta din matta rekommenderar vi plantvätt och att du vänder dig till en professionell mattvätt. En handknuten matta får ej kemtvättas eller maskintvättas. Kontakta oss på Ullmans Mattor för tips om bra matt-tvätterier. 

HANDTUFTADE ULLMATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

Regelbunden skötsel gör att din matta håller längre. En ljus matta är synligt mer känslig än en mörk och mönstrad matta.

Piska inte din matta, det kan leda till bristningar i backingen och kantförstärkningen skadas. Dammsug och vädra din matta istället. När du dammsuger använd plant munstycke, ej borste. Bli inte orolig om din ullmatta luggar av sig i början. Det är överskottsull från tillverkningen som försvinner med tiden.

Vi rekommenderar också att du använder ett mattunderlägg till din matta. Den hjälper din matta att ligga stadigt på golvet. Rotera mattan för att få ett jämnare slitage på din matta.

TA BORT FLÄCKAR

Om du får en fläck på din matta försök att få bort den så fort som möjligt. Börja med lite ljummet vatten på en trasa eller svamp. Fukta fläcken och bearbeta den med trasan, gör om proceduren. Och torka tort med torr trasa. Var försiktigt så mattan inte blir genomblöt, då kan backingen och limningen förstöras och i förlängningen släpper ullen. Gnugga inte på fläcken då riskerar du att fläcken blir större.

Vid en svårare fläck rekommenderar vi James Fläckborttagning. Pröva alltid fläckborttagning på en undanskymd del av mattan för att se att mattan tål medlet.

TVÄTTA HOS FACKMAN

Behöver du tvätta din matta rekommenderar vi dig att du vänder dig till en professionell matt-tävtt. En handtuftad ullmatta får ej kemtvättas eller maskintvättas. Kontakta oss på Ullmans Mattor för tips på bra matt-tvätterier.

VISKOS- OCH TENCELMATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

Viskos/Tencel, som är en träfiberprodukt, är extremt känslig för vätska och ger i obehandlat tillstånd alltid upphov till fula fläckar vid kontakt med vätskor. Vid köp av en viskos-tencelmatta är vår absoluta rekommendation att också köpa impregneringsmedlet Guardian och impregnera din matta innan användning.

Piska inte din viskos-tencelmatta, det kan leda till bristningar i mattan och fibrer kan lossna. Dammsug och vädra din matta istället. När du dammsuger använd plant munstycke, ej borste. Bli inte orolig om din matta luggar av sig i början. Det är överskottsfibrer från tillverkningen som försvinner med tiden.

Rotera mattan för att få ett jämnare slitage på din matta.

TA BORT FLÄCKAR

Skulle du spilla på din viskos-tencelmatta, torka snabbt bort smutsen därefter ev. kvarvarande fukt med en torr trasa, tryck och dra trasan medhårs. Upprepa proceduren.

TVÄTTA HOS FACKMAN

Det kan vara svårt att tvätta en viskos-tencelmatta. Den är endast ett fåtal matt-tvätterier som tar sig an den uppgiften och de lämnar sällan garantier. Behöver du ändå rengöra hela din viskos-tencelmatta rekommenderar vi dig att du vänder dig till en professionell fackman inom matt-tvätt för råd. Du kan även ringa oss på Ullmans Mattor 08-311540 för tips på bra matt-tvätterier.

BOMULLSCHENILLE MATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

För att din bomullschenille matta ska hålla länge ska du dammsuga den varje vecka och vädra den då och då, det går bra att piska en bomullschenille, men vänd den med baksidan ut.

TA BORT FLÄCKAR

Vid mindre fläckar räcker det med att fukta en trasa och lite diskmedel/såpa och torka försiktigt.

Vi rekommenderar annars att köpa James Fläckborttagning/James Waterspray. James rengöringskit är rekommenderade för just bomullshenille.

Rotera och då och då för att få ett jämnare slitage på din matta.

TVÄTTA HOS FACKMAN

Behöver du tvätta din bomullschenillematta rekommenderar vi dig att du vänder dig till en professionell matt-tvätt. En bomullschenille matta får ej kemtvättas eller plantvättas med vatten. Den ska rengöras med Bonnet system. Rådgör med kontaktad matt-tvätt. Hör av dig till oss på Ullmans Mattor för tips på bra matt-tvätterier. 

TRASMATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

TVÄTTA DIN MATTA

Har du nyligen köpt din trasmatta kan det vara så att mattan har mycket överskottsfärg och mattan kommer att färga av sig vid tvätt, läs nedan. OBS! Om din trasmatta är tillverkad av bomull kan den ev. krympa ett par procent.

Att skrubba trasmattor med såpa på en träbrygga är en gammal tradition. Det går också bra att använda till exempel ett rent altangolv eller källargolv.

Börja gärna med att blöta din trasmatta, i sjön eller i badkaret, skrubba sedan trasmattan på båda sidorna i rändernas riktning. Använd ljummet vatten, såpa och en mjuk panelborste. Skölj därefter din trasmatta med rikligt med vatten.

DROPPTORKA TVÄTTAD MATTA

En randig matta bör torkas hängandes i långsidan för att undvika missfärgning.  En nytvättad trasmatta kan efter att den torkats bli bubblig och ojämn, rulla ihop din trasmatta hårt och låt stå en tid, låt den därefter färdigtorka på plant underlag.

JUTE- OCH SISALMATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

Dammsug mattan och vädra den ibland, om det är en liten matta. Fläckar tas bort omgående, börja med en trasa, lite ljummet vatten och såpa. Använd en ljus trasa så den inte färgar av sig på mattan. Gnugga försiktigt på fläcken, låt torka.

Jute- och Sisalmattor tål inte att vattentvättas, dvs helt blötläggas.

Vid större jute- och sisalmattor, t ex heltäckningsmattor rekommenderar vi att ni kontaktar en rekommenderad matt-tvätt. Hör med oss på Ullmans Mattor för tips på bra tvätterier. 

TA BORT FLÄCKAR

Vid mindre fläckar räcker det med att fukta en trasa och lite såpa och torka försiktigt.

Vid svårare fläckar rekommenderar vi att köpa James Fläckborttagning. Prova på en undanskymd plats först för att försäkra dig om att mattan tål medlet.

Rotera och då och då för att få ett jämnare slitage på din matta.

Vi rekommenderar starkt att undvika att din jutematta kommer i kontakt med en större mängd vatten. Stora mängder vatten kan skada mattan och till och med bryta ner naturmaterialet samt ger fula fläckar som inte går att ta bort. 

PLASTMATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

Plastmattor är väldigt lättskötta!

Det lättaste sättet att städa din plastmatta är att skaka och vädra den då och då.

TA BORT FLÄCKAR

Vid mindre fläckar räcker det med att fukta en trasa och lite diskmedel/såpa och gnugga försiktigt.

TVÄTTA DIN PLASTMATTA

Behövs kan du tvätta din plastmatta i tvättmaskin, vi rekommenderar 30 ºC utan centrifugering,

Börja med att dropptorka din plastmatta, därefter lägger du den plant för att sluttorka och vid behov rulla den hårt för att få bort ev. ojämnheter.

Rotera och eftersom de flesta plastmattor är vändbara, vänd din trasmattamatta då och då för att få ett jämnare slitage på din matta.

PET-YARN MATTOR

PET-mattor är 100% återvunna plastflaskor och kan användas inomhus eller på balkonger och terrasser.

PET-garnsmattorna är resistenta mot sol eftersom garnet färgas in på en mycket hög temperatur, de kan ligga ute i starkt solsken utan att blekas.

Mattorna kan lätt tvättas rena genom att t ex spola av dem med vatten, se till att den har torkat ordentligt innan den läggs på golvet igen. 

ULL- OCH PAPPERSSNÖRE MATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

Klassiska ull- och papperssnöremattor är väldigt lätta att sköta.

TA BORT FLÄCKAR

Vid mindre fläckar räcker det med att fukta en trasa och lite diskmedel/såpa och torka försiktigt.

Vi rekommenderar annars att köpa James Fläckborttagning. Prova på en undanskymd plats först för att försäkra dig om att mattan tål medlet.

Rotera och då och då för att få ett jämnare slitage på din matta.

TVÄTTA HOS FACKMAN

Behöver du tvätta din ull- och pappersmatta rekommenderar vi dig att du vänder dig till en professionell mattvätt. En ull-och pappersmatta får ej kemtvättas eller maskintvättas. Kontakta oss på Ullmans Mattor 08311540 för tips på bra matt-tvätterier.

HELTÄCKNINGSMATTOR

REGELBUNDEN SKÖTSEL

Textila golv är lätta att underhålla och håller länge vid regelbunden skötsel. Även val av färg, mönster har betydelse för hur länge mattan håller. Smuts syns tydligare på en ljus matta än på en mörk.

Det är såklart skillnad på hur du rengör din heltäckningsmatta beroende på vilket material det är. Är det en syntetmatta tål den bättre att man går på med t ex rekommenderat rengöringsmedel. En ullmatta ska man vara försiktigare med eftersom den tappar sitt naturliga fett vid användning av rengöringsmedel. En heltäckning tillverkad av naturmaterial t ex sisal eller jute bör du vara försiktig med så det inte kommer för mycket fukt på, det kan ge fula fläckar som inte går att få bort. Ska du ha sisal i t ex en entré bör du ha en entrématta som tar emot det mesta av fukten från skor, barnvagnar mm. 

TA BORT FLÄCKAR

Viktigast är att man försöker ta bort fläckar direkt när de uppstår på din heltäckningsmatta. Ju snabbare man angriper fläcken desto lättare är det att få bort den helt.

Börja med att använda lite ljummet vatten och såpa. Bearbeta fläcken utifrån och in, så att inte fläcken sprider sig. Lättare fläckar som torkat in kan biland delvis försvinna om man först borstar lätt med en styvare borste och sedan dammsuger,

Vid en svårare fläck rekommenderar vi James Fläckborttagning. Innan man använder fläckborttagning ska man alltid prova på en liten undanskymd yta och se att mattan tål medlet.

Använd aldrig medel som innehåller blekmedel, dessa kan skada mattan permanent.

TVÄTTA HOS FACKMAN

Behöver du tvätta din matta dvs göra en grundrengöring rekommenderar vi dig att du vänder dig till en professionell mattvätt. De har all nödvändig kompetens och erfarenhet för att välja rätt metod och har utrustning för det. Även för sisal- och jutemattor finns det metoder och utrustning som rengör.  Kontakta oss på Ullmans Mattor för tips på bra matt-tvätterier för Heltäckningsmattor. 

 

Rädda din matta innan det är försent

Din kundvagn (0)

Kundvagnen är tom
Totalt 0 kr
Till kassan
Frakt 75 sek Öppet köp i 30 dagar Fri retur 100% nöjd kundgaranti